Tuesday, December 30, 2008

2008 + 365 + 1 = 2009 ?

Tahun baru ini, saya nak minta maaf.. andai ada salah perkataan atau soalan-soalan tak menyenangkan yang telah dikongsi selama anda mengenali saya di sini.

Meskipon soalan-soalan saya mungkin boleh mendatangkan isu.. terus ke arah terlontarnya kata ‘kufur nikmat’. Itu saya terima.. mungkin anda terlalu sensitif atau saya sendiri ikut perasaan tulis tanpa fikir. Maaf andai komen tuan puan terpaksa saya padam kadang-kadang. Ada juga jenis yang menjawab soalan dengan soalan juga. Cara masing-masing saya tidak salahkan. Mungkin anda ada jawapan tapi tidak mahu berkongsi atau memang tidak tahu apa jawapan untuk soalan-soalan bukan-bukan saya. Maaf saya memang suka bertanya.

Rakan-rakan pengunjung cerita suka lara saya juga ramai. Ada yang meninggalkan jejak. Ada yang tidak mahu. Terserah. Saya suka kenal kamu jika kamu meninggal jejak. Terima kasih kawan-kawan semua.

Rambo, ciki, eamy, tom, sarah, dila, syahirah, zairani, kema, akim, noktah hitam, cik ati, fathiyyah, inah, yellow herbie, ihsan, chinul, banat, cikgujawe, ab, nabil, mistakenidentity, cikgubanihashim, pink_butterfly, ab geldofg, bulan, unachenta, cik naddy, life, nard, nurfateen, pijah, dani, aida, maryam, pewarisreformasi, basirul, n, banat, jatbee, en_me, farah, goro, arsaili, sweetthinker, nadiayuna, yanahashim, aimi, razwan, diana, fana, srisufi, pemikirlapuk dan kawan-kawan lain yang namanya aku lupa, maaf, juga semua pembaca-pembaca setia. Rahmat tuhan dilimpahi ke atas kamu semua hendaknya.

Keluarga tersayang yang membaca, buah hati tercinta yang tidak pernah singgah di sini, terima kasih kerana percaya pada diri ini.

Akhir kata, saya dengan ini memohon ampun maaf atas segala keterlanjuran kata, semoga kita terus maju, selamat, bahagia dan cemerlang dalam segala apa yang diusaha di hari mendatang.

Dan terima kasih pada tuhan beri nafas dan kesihatan semahal ini. Moga hidup lebih berkualiti hari ke hari juga.

Selamat menyambut tahun baru dua ribu sembilan!

Siapa boleh design 'perasaan'?

Saye rase entri kali ni agak sensitif.. jadi saye tak mahu perbalahan berlaku di bawah sini.. jadi semua tak boleh komen.. itu fair saye rase.

Ini berkenaan satu lagi persoalan dalam batu jemala patik boleh bikin batu cincin ini *jari tunjuk dahi.

Maaf aku kata orang kita sangat sensitif. Dulu pon aku sudah pernah cakap. Tapi aku tak dapat simpan lagi benda ini lama-lama. Kena jugak luahkan.

Aku dok pikiaq pasai pa la laki dok minat kat oghang pompan. Ada ja yang gila kat laki gak tapi tak ramai kot.. apa bestnya depa nih.. hangpa habaq mai siket. *cubaan bertutur bahase bakal family

Kawe ado mace-mace jenih saing kak sinni.. hok baik lajok ado.. jahak pesete pong banyok.. jadi bilo maghi musing panah ginni.. mato dok sibuk kigho buoh.. demo tau la kae.. musing panah ni secaro tok langsungnyo jugo adaloh musing buoh.. buah merato-rato. Kawe dok peghati laa.. saing hok sete-sete belako nih.. dok suko bena tengok buoh.. doso meme doso tapi wakgano ‘resam lelaki’. *kawe pong sete kade-kade.

Itu antare mende yang gua tak paham skang nih.. ape kaitan nye antare bentuk dan lekuk manusia berlainan jenis dengan minat lelaki.. gua tak sure orang pompan cane.. tapi laki gua memang perasan.. mate melilau diorang. Lu orang boleh kate ‘kejadian tuhan’ ke ‘kuasa tuhan’ ke. Itu gua terima dengan yakin. Tapi tolong jelaskan.. *bahase pasar tak pasar sangat la

Teman dok pikio ni.. ramei gile kot teman dah tanye.. tapi member2 dekat je la.. takde jawapan yang boleh teman terima secare lojik.. bukanle mencabar tuhan ke ape.. teman cume nak tahu.. dari segi lojik akal manusia lemah macam teman nih.. apa dia perasan itu itself? *itself itu bahasa pinjaman, bukan bahasa perak

Ate.. ape kate mike? Oh lupa.. tak boleh komen..


*dah-dah, jangan sakit-sakit otak, pegi sana jerit-jerit happy new year

Sunday, December 28, 2008

Azam tahun baru 2009..

Submit at least one journal paper and two conference papers.

- jadi tak boleh main-main sangat, rilek jangan lebih-lebih, kena fokus, kena rajin pegi office, baca papers, summarize, tulis semula, tak paham ko tanya.

- fahamkan simulation concept, run the existing computer models, compare which method provide max heat transfer, even according to literature review, there should be sphere with matrices, but validate them mathematically, find the exact dimension and material properties. baru boleh keluar journal paper.

Menjadi dua

- menukar cara fikir untuk dua belah pihak win-win.

- jangan selalu gamble nak buat keputusan, minta tolong tuhan selalu, berserah bukan gamble, ingat: ramai orang sayang kat ko. jangan biar mereka risau.

- belajar cara bergaul.. err.. maksud aku bergaul lah.. korang fikir ape! public relationship maksud aku, kena pandai jaga hati orang-orang lebih tua.. mak ayah belah sini belah sana.. adik beradik belah sini belah sana.

- belajar cara dengar pendapat orang, dengar je.. terima tak itu hak ko.

- jaga peribadi dan sahsiah.. ingat jadi ketua keluarga bukan main-main. bakal anak perempuan kembar kau tu, didik baik-baik biar jadi solehah. eh.. dah jauh sangat kau fikir ni. ade rezki tuhan bagi oke.

- rumah kereta dan barang hiasan itu satu sumber kebahagiaan.. diorang tak cakap.. tapi ko kena faham sendiri lah.

Compress

- ko tak sayang ke stok levis ko.. faiowan, engineered n black tu ko nak tengok saje? Ha tak reti-reti nak kuruskan badan?

- Makan banyak tu aku tak salahkan ko, nak buat camane dah itu hobi ko, jaga senaman la. sekali-sekala takpe balik opis awal.. pegi main bola dengan kawan-kawan sana. Familyman pon perlu sehat zahir batin what.

- Jaga tidur ko.. ikut time.. sekali sekala tidur lambat takpe aku maafkan.. tapi make sure esok nye cuti, so ko boleh rehat.. aku paham ko baru kawin. Banyak overtime.

- Makan sayur aku kata. Makan sayur. Tak payah tunggu nak masak warna warni baru ko nak jamah sayur. Ko dah besar am, bukan budak-budak, makan kena warna-warni. Tukar sikit cara fikir.

Tak cukup azam ko banyak ni aje am. Nanti update lagi, tak semestinya kena tunggu akhir tahun baru nak buat azam kan.

Wednesday, December 24, 2008

Monday, December 22, 2008

Tahniah kepada model graduasi..

Sang cameraman perlu bersiap lebih awal pagi tadi, agak mencabar kepada beliau kerana biasanya beliau bersiap kira-kira lapan tiga puluh dipagi hari sebelum ke office. Bersiap lebih kurang, lalu menaiki tram ke city. Terlalu awal. Jadi pergi sarapan. Tiada roti canai dan teh tarik di Billy Baxtor, jadi café latte dan fish n chip jadi habuan.

Terus ke Elder Hall, tolong rakan-rakan memakai jubah dan sebagainya.

Masuk ke Bonyton Hall. Semua graduan dan ibubapa mengambil tempat duduk. Beberapa lagu dimainkan secara life. Sang cameraman berjaya merakam ini. Sebahagian dari Australia National Anthem kalau tidak silap.

video

Majlis sangat pantas dan sistematik. Beberapa gambar model tersebut telah berjaya dirakam. Tapi sang cameraman merasa sedikit gusar untuk mem'publish' gambaran beliau tanpa kebenaran. Maaf pada yang tertanya-tanya; siapakah hero cerita graduasi ini.

*

Puas dengan makanan percuma ihsan dari hero tersebut, kami berdua kemudiannya terus pulang menaiki tram. Maka tanpa membuang masa, sang cameraman TERPAKSA men'capture' gambar beliau sendiri untuk dimuatkan dalam dalam entri kali ini. Sekian.

-PIC REMOVED-

Sang Cameraman



p/s: sejak akhir-akhir ini penulis agak suka meletak gambar sendiri dalam entrinya (walaupun hanya bersifat sementara). tapi suka hati beliau lah kan, blog beliau. c",)-.-..

Thursday, December 18, 2008

Rambo, seorang kawan..

Ada tiga warna basic; RGB ~Red, Green, Blue. Warna yang kita lihat pelbagai itu sebenarnya adalah gabungan dari tiga warna ini. Apa yang kita nampak hari-hari dengan mata kasar ini hanyalah warna.

Image processing robot mengenal sesuatu dengan warna. Kalau imej bulat berwarna oren sekata, namanya bulatan berwarna oren. Tapi kalau imej bulat berwarna oren dengan shade warna akibat pencahayaan, itu namanya sfera berwarna oren, atau boleh jadi adalah limau manis. Itu dari fahaman ‘seekor’ robot.

Kalau aku klon Rambo jadi satu patung Rembo, tidak bergerak tapi saiz dan warnanya sama, pasti robot itu boleh tertipu, lalu tak pasal-pasal nanti menyerang 'Rambo' yang salah. *anggap robot itu robot pembunuh manusia hensem. (Dengan syarat Rembo tidak bergerak dan Rambo tahan napas.

Mata manusia pasti boleh mengenal yang mana satu Rembo dan Rambo. Sebab otak manusia berkemampuan memproses image ini dengan sedikit instuisi dan perasaan. Itu keajaiban otak manusia, processor paling hebat di dunia ciptaan tuhan.

Jadi siapa-siapa yang mahu buat research under my supervision boleh start apply sekarang. Kita buat robot yang pandai membeza yang mana kaca@Rambo dengan permata@Rembo. *rupanya patung itu lebih berharga dari Rambo sebenar huhuu..

.
.

p/s: dalam bahasa ilmiah sebenar, APA YANG DIKESAN MATA KITA SEBENARNYA ADALAH ‘CAHAYA’. Dan cahaya memantul dan dipantul bagi menghasil warna-warni kehidupan.

p/s lagi satu: Bo, aku pinjam ko jadi model, susah nak cari manusia hensem dah dalam dunia nih! Tinggal dua orang je.

Tag Gambar Sebenar Gaya Perahsantan

1. Anda rasa anda hot?
Pernah dengar pisang goreng panas? Itu tiada kaitan. Heh!

2. Upload gambar kegemaran anda.

-PIC REMOVED-

3. Kenapa anda suka gambar ini?
Ni gambar gue masa pertengahan 2008. kelihatan lebih tua sikit.. err.. maksud gue matang. Ini di Sydney, jalan-jalan sambil rambut dibelai angin sepoi-sepoi bahasa Inggeris di petang yang cerah tapi dingin dan kering. Kelihatan di sebelah kanan bebayang paparazzi sedang curi-curi capture pic gue. Itu antara sebab gue pakai cap pergi mana-mana supaya tak dikenali umum hahah!

*rupanya kening gue belum putih (entri sebelum ini).. yang seakan uban itu hanyalah sehelai bulu putih panjang..

p/s: pic ini juga pastinya bersifat sementara

sekian kesian.

Tuesday, December 16, 2008

Tag sebelum tidur..

Start malam tadi yang aku tulis entri sebelum ini aku masih tak dapat tido lena memang dari dulu kalau aku asyik fikir satu benda memang tak boleh rehat otak aku so macam mana aku nak tido last aku tengok jam mase da tutup lampu selubung dengan comforter masa tu dah dekat pukul dua pagi sedangkan aku tutup lampu and slowkan mpthree biasanya sebelum pukul dua belas malam tapi dah dua jam kebil-kebil lagi dok fikir nak tulis paper tiba-tiba dengar alarm handset aku bunyi gila apa salah set ka ni rupa-rupanya memang dah pukul lima setengah pagi aku off alarm layan pejam mata lagi dah tak boleh terus bangun sembahyang subuh nak tido balik tapi aku memang tak dapat menipu diri sendiri sebab otak aku kata dia dah ada idea nak tulih apa tak gila pulak aku start buat kerja pukul enam dua puluh pagi lepas tu datang office awal gila terserempak dengan bos nombor satu aku nuning dia satu kali terus jalan laju-laju masuk office on pc aku tapi ayam goreng betul lah aku hangen bila aku lupa bawa usbdrive kerja yang aku save tadi so aku jumpa bos nombor dua kata nak postpone meeting sepuluh setengah tukar jadi sebelas setengah n lepas tu pergi office bos nombor satu bagitau benda sama naseb baik aku datang dengan ustaz hari ni boleh la senang-senang pergi balik tapi aku tak boleh laju sangat sebab taknak kena saman laju dua ratus dollar lagi sebelas suku aku sampai office balik print paper tunjuk diaorang oke saja tapi kena tambah sikit so tengahari tadi aku edit sikit lagi petang terus kasi bos no satu dan dua dia kata dia akan check dan kasi aku semula esok oke aku kata so hari ini aku balik awal cadang nak tido tapi singgah rumah kawan maen pingpong sekejap maghrib baru balik rumah so malam ni aku free buka blog sekejap sedar-sedar ramai dah wish pada aku terima kasih kawan-kawan dan aku sedar sudah kena tag

*tulis tak pakai noktah dan koma ada jimat sikit masa la aku rasa hahaha

1. Anda rasa anda hot?
Gue ni kira suam-suam la kata orang..

2. Upload gambar kegemaran anda.

-PIC REMOVED-

3. Kenapa anda suka gambar ini?
Ni gambar gue masa mula-mula sampai sini jalan-jalan masa orientation week kat Urrimbirra Park.. July 2007 memang gua masih kelihatan muda.. kepada Inah ko takkan ade jumpe mamat muka camnih lagi kat sini.. silap-silap ko tanya aku nanti "Uncle ni uncle kepada seorang budak bernama budak Am? Muka lebih kurang la". aku tau rambut aku dah beruban.. kening kanan aku pon dah start nak putih.. potongan badan dah macam uncle-uncle.. tapi aku tetap seksi itu aku pasti hahah!

4. Bila kali terakhir anda makan pizza?
tadi ha.. lepas pingpong ade satu slice je lagi aku rembat la..

5. Lagu terakhir yang anda dengar.

Ahmad jais – Takwalman … aku biar je shuffle winamp nih.. tetiba je keluar lagu lame.. ye la kate uncle-uncle..

6. Apa yang sedang anda buat selain daripada selesaikan tag ini?
tunggu isya pukul 2206 lambat pulak time-time summer nih.. nak tido dah ni ha

7. Selain nama anda sendiri, apakah lagi nama yang anda suka orang panggil anda?

Gue tertarik bila dengar mat salleh panggil nama gue Ombrey masa main bola.. macam brand Umbro plak.. ala brand soccer boot yang Michael Owen pakai tuh.. apa kes Owen dah la kemarau gol! *teringat masa jalan kat pasar ramadhan Batu Pahat ade orang cakap " wow! macam muke owen la mamat tuh". aku terus lari takut dipengapa-apakan hahaha *exaggerate

.

.

.

Alaa.. banyak lagi ke Kema? Aku dah nak out ni.. nanti-nanti la ea.. (janji manis)

*banyak la ko punya Am Jambu.. luar tabie betol!

Monday, December 15, 2008

Aku mohon..

Ya tuhan.. tolong aku.. sangat mahu ini.. due date lagi tiga hari.. lagi sikit saja.. cepatlah siap..

Friday, December 12, 2008

Bila resah.. ingat saat indah.. (bajet anuar zain)

Anda bosan? Yes? No? Maybe? So?.. naemind.. (kata orang Singapore)

Yang pasti aku tengah bosan gila.. bangun pagi problem malam tadi still belum solved. Computer model milik Cherry telah berjaya aku run dan analysed. Tapi model rakan si Martin ini belum berjaya aku run.. tensi.

Nyaris-nyaris aku pergi office pagi sabtu ini, ku fikirkan model ini tertinggal di office. Oh ada dalam USB lagi satu..

Tak settle hal malam tadi memang efek mood aku pagi hari.. lepas lunch.. buat muvi ah! Bilang aku dalam hati.

Jangan pelik suare aku lain macam.. selsema tambah sakit tekak memang jadi macam tu. Suare sekat-sekat.. biase la mental block. Mane nak pegang vcam.. nak cakap lagi.. KaramSinghWalia pon belom tentu boleh bikin itu macam what..

Nah layaaannn..

video

Tuesday, December 9, 2008

Rindu masa kerja!

Baru lepas meeting dengan bos 1 dan bos 2. Semangat gell.. tapi tu tadi.. dalam meeting room.

Proposal itu hari sudah dipulangkan.. sedikit pembetulan diperlukan. Sudah siap pon. Petang ini mahu submit sekali lagi.

Buka simulation software ini.. hilang punca lagi.. hold dulu... Tengok gambar muda lama-lama.. sedih.. gembira.. sepuluh ringgit tiga barang campur-campur.

Semua pass mase kerja Temasik (termasuk NIOSH Confined Space : semua lobang pon boleh masuk! Hah!) dan lain-lain safety equipment. Dari RedWing mahal (kebanggaan pekerja oil&gas), sehingga ke safety helmet (geli tengok engineer2 muda selalu tayang helmet kat belakang kereta, macamlah hebat sangat.. tapi dulu aku pon buat jugak. Heh!) dan yang tak tahan tu hah.. spec UVEX style Ray Ban tuuu.. giler ah!

Ini pula beberapa coverall..
1) 4th engineer white coverall dari kapal St Khadriah 1 (tukar-tukar coverall dengan engineer kapal mase servis Port dan Starboard Boiler somewhere Pulau Batu Putih),
2) Nomex coverall mase projek Gebeng & Optimal.
3) Temasik Uniform untuk masuk plant.
4) Coverall dari kapal MMM Jackson, Klang Port.
5) Coverall biase untuk kerja-kerja hands-on.

Ini adalah hasil guling-guling dalam boiler dan mandi chemical selepas high pressure waterjet. (during probation period.. dah confirm, coverall saye putih berseri.. heh!)

*

Hemm.. betul aku rindu kerja aku..

Monday, December 8, 2008

Luahkan saja..

Ada seorang member ini menyatakan rasa tidak puas hati.. kerana perjalanan beliau sering terganggu dengan kewujudan pintu-pintu.. yang mana perlu ditolak atau ditarik.

Beliau sebenarnya lebih cenderung untuk menolak pintu tersebut berbanding menariknya. Rasa kantoi menolak pintu yang tertera perkataan ‘Pull’ biasanya menyakitkan hati. Luah beliau.

Hairan kenapa mesti ada design sebegini. Bukankah memang ada pintu that can swing for both side? Ada. Aku pernah jumpa.

Aku menyeru seluruh designer di luar sana menghasilkan rekaan baru dengan kos lebih murah. Sekian.


p/s: luahkan rasa tidak puas hati anda, jangan simpan.

Saturday, December 6, 2008

Masalah dan kejayaan..

Jumaat, pagi-pagi disapa bos no 2. sembang-sembang di meja aku. Tanya itu ini, to make clear my vision. Sekarang sudah start belajar numerical analysis.. cuba buktikan satu equation ini.. start dari atas, stuck. Undur dari bawah, stuck. Lost in the middle. Petang pening-penig dah tengok screen.. balik. Mood kurang baik. Kena hon pon nak marah. Sampai rumah godek-godek kegilaan. Head block nampak macam renggang. Ketatkan lagi sikit lah! Ktak! Memang best. Head screw dah patah satu.. harap-harap tidak leaking. *aku ni memang feveret mematah, meng’loose’ dan merosakkan barang. Sabo je le yop!

Sabtu pergi crabbing jam 3 pagi. Sampai Moonta Bay jam 6 lebih.. cantek. Air tengah nak naik… crabbing tools, fishing rods.. semua set up. Baling jerat masing-masing. Total belas-belas ekor ketam *tak banyak sangat, belum musim. Banyak yang kecik-kecik di release ke laut semula. Seekor sotong.. seekor ikan selar kuning.. dan seekor jerung sekolah @ school shark! Sepanjang pengalaman aku sebagai nelayan muda, ini pertama kali dapat ikan jerung (dalam gambar). Jerung sesat masuk ke dalam perangkap ketam kepunyaan pasangan pengantin baru dalam trip kali ini. Saiz.. 40cm lebih kurang.. Di port ini memang dibenarkan mandi manda.. tapi hanya di dalam kawasan berjaring. Tapi tak gila pula aku nak mandi kat situ! *terfikir ikan jerung sebesar mana yang mampu menyerang manusia.

Jerung pon dilepas semula ke laut. Petang, cherry picking. Malam, makan hasil tangkapan beramai-ramai di rumah rakan, lalu pulang ke rumah.

Ahad, pagi-pagi sendirian pergi ke Port Adelaide. Beli handle chopper. Tunggu kawan bangun tak bangun-bangun sampai lepas zohor. Letih berjalan semalam agaknya. Balik rumah pasang handle. Mix 2t dengan petrol 1:16. Detect masalah 1: petrol tank leaking. Takpe abaikan sekejap. *mesti dah terover ketatkan hari tu

Check carby needle. Cantek. Setting gear. Fit throttle. Brakes. Oil filter. Fit wiring. Emergency stop switch and etc.

Ride bicycle ini slow-slow kayuh. Kasi chain semua ngam. Pump carby. Choke. Ride laju-laju dan lepas clutch. Trrrrrrrrrrr.. its working. Ride puluh meter.. trrrrrr… brppp.. enjin mati. Try on lagi dah tak boleh. Confirmed! Head leaking. Balik bukak head. Nak remove burned gasket. Replace screw yang patah tuh. Masalah 2: screw boleh cari. Gasket aluminium ni mane nak cari?

Dah malas. Kemas garage. Masuk umah nak mandi sembahyang zohor tulis blog.

*mission:

1) to release my mind – completed

2) to run basikal berenjin – completed

3) to sembahyang – belum lagi! Oke, by for now.. salam.

Thursday, December 4, 2008

Hampir ke sana..

Berikut adalah rentetan peristiwa dalam menangani kegilaan aku masa ini. Minat benda ini dari tahun lepas lagi. Tapi Khamis lepas, mula sebut benda ini. Baca forum, review dan sebagainya apa sahaja berkenaan benda ini. Jumaat dapat email menyatakan barangan yang ditempah itu telah pun dipos dari Melbourne. Sabtu Ahad Isnin Selasa gila bayang..

Rabu, cukup bersemangat datang office, mahu run simulation hari ini. Kena belajar teori berkenaan software untuk projek mendatang. 1720 petang sudah keluar graf macam-macam. Pening. Bagaimana mahu validate result ini, kalau bukan dengan eksperimen? Future research.

Dapat SMS dari rakan: “Be, enjin dah sampai”. Excited. Malam kira-kira 2100 lebih baru sampai rumah. Singgah rumah terbuka rakan, pinjam tool bagai. Balik sangat letih.

Khamis (hari ini) tidak ke office. Tolong hantar rakan ke lapangan terbang. Oh.. seronoknya pulang ke Malaysia

Menjelang petang, sudah sampai tahap ini.

Handle bar belum ada. Mahu buat satu basikal Chopper 50CC! Pengisian di masa release..

Ini lagi satu idea yang aku baru terfikir, tidak lama kemudian sudah ada dipasarkan. Selalu macam tu. Aku yang lambat.

Dulu enjin jenis ini, pakai start tangan. Pull engine. Aku berimaginasi, nanti aku ingin design satu system clutch. Auto start. Sedang pada kelajuan malar, lepaskan clutch, system enjin hidup lalu terus nikmati perjalanan siar-siar anda. Sedar-sedar sekarang, enjin jenis ini sudah banyak dipasaran.

*

Tak sabar beli handle Chopper dan buat sedikit modifikasi untuk ekzos.. *tunggu rajin bila-bila

Monday, December 1, 2008

Cakra Alam

Semalam jalan-jalan sama kawan-kawan dan pasangan baru kahwin. Lihat pertunjukan lampu-lampu sempena Christmas yang bakal tiba. Agak letih sebenarnya, tapi beriya-iya diajak rakan lalu aku pergi.

Meriah kan! *kejadian seakan ini

Tapi mood bergambar agak kurang. Biar rakan-rakan bergambar. Jadi cameraman tidak bertauliah sahaja pon oke.

*

Kemudian ternampak suatu ciptaan tuhan yang maha kaya. Tidak terbandingkan rekaan manusia di bawah sini. Cantik! Sungguh cantik! Subhanallah..

Bulan bintang senyum melihat kebahagian dunia *gambar dari CikguJawe

Dikhabarkan kejadian yang sama dikesan di Malaysia. Memang kita menumpang di bawah ‘cakra alam’ yang sama. Di mana bumi dipijak di situ langit dijunjung..