Thursday, December 18, 2008

Rambo, seorang kawan..

Ada tiga warna basic; RGB ~Red, Green, Blue. Warna yang kita lihat pelbagai itu sebenarnya adalah gabungan dari tiga warna ini. Apa yang kita nampak hari-hari dengan mata kasar ini hanyalah warna.

Image processing robot mengenal sesuatu dengan warna. Kalau imej bulat berwarna oren sekata, namanya bulatan berwarna oren. Tapi kalau imej bulat berwarna oren dengan shade warna akibat pencahayaan, itu namanya sfera berwarna oren, atau boleh jadi adalah limau manis. Itu dari fahaman ‘seekor’ robot.

Kalau aku klon Rambo jadi satu patung Rembo, tidak bergerak tapi saiz dan warnanya sama, pasti robot itu boleh tertipu, lalu tak pasal-pasal nanti menyerang 'Rambo' yang salah. *anggap robot itu robot pembunuh manusia hensem. (Dengan syarat Rembo tidak bergerak dan Rambo tahan napas.

Mata manusia pasti boleh mengenal yang mana satu Rembo dan Rambo. Sebab otak manusia berkemampuan memproses image ini dengan sedikit instuisi dan perasaan. Itu keajaiban otak manusia, processor paling hebat di dunia ciptaan tuhan.

Jadi siapa-siapa yang mahu buat research under my supervision boleh start apply sekarang. Kita buat robot yang pandai membeza yang mana kaca@Rambo dengan permata@Rembo. *rupanya patung itu lebih berharga dari Rambo sebenar huhuu..

.
.

p/s: dalam bahasa ilmiah sebenar, APA YANG DIKESAN MATA KITA SEBENARNYA ADALAH ‘CAHAYA’. Dan cahaya memantul dan dipantul bagi menghasil warna-warni kehidupan.

p/s lagi satu: Bo, aku pinjam ko jadi model, susah nak cari manusia hensem dah dalam dunia nih! Tinggal dua orang je.

35 comments:

banat @ saffa @ hazwani said...

tinggal dua org je?
huhu~semoga salah satunya bukan incik am okeyh

Inah said...

dun tell me u're the last handsome man standing :P

Rambo said...

errr...balik mesia cari gua. i threat u something. hahaha

Petik nama gua lagi!!

Sweet Thinker said...

ahhah. 2 manusia. akoo la tue. akoo pendekar melayu terahir. ko wat pojek ape nie?

CriticalThinker said...

Hazwani, eh ke situ pulak die. ehem2. paham2 je la hahah..

Inah, eculi its not limited to standing only.. duduk berdiri menerap berbaring complete set! nguahaha

Rambo, gua nak tumpang glemer lu sikit ini hari.

Sweet Thinker, projek gue tiade kaitan dengan ini. gue thermal energy.

Ainul Arina Madhiah said...

owh, bestnya ada robot.. boleh amngkut jadi kawan baik yang takleh bangkang2.. haha~ chiam, jangan sampai tercipta robot pandai bangkang lebih2 ok.. nanti jadi terminator, haruu..

jatbee said...

am, kalo ko nak buat robot aku nak invest sket laa..tp robot yg lagi power dri irobot ok :D

CriticalThinker said...

chinul, kalau betul saye nak buat robot, pastinya robot itu ada perasaan sebagai main objective. baru sempurna heh.

jatbee, bulih2.. nanti aku tulih name ko dalam Acknowledgement oke? ;)

Sarah Mohd Shukor said...

Am, saya baru je nak tanya, sape lagi sorg yang hensem tu, tiba2 terpandang komen ST. Ceh. Aduhai jejaka2 di blog ni semuanya tut tut tut. Hoho.

Membaca entri ni buatkan saya terbayang selok belok perjalanan cahaya di dalam mata yang akhirnya menumpuh pada satah yang sama di atas retina. Lalu saraf optik menerima maklumat bahawa pantulan cahaya itu menghasilkan imej Rambo yang hensem. Saraf optif menghantar ke otak untuk ditafsirkan dengan teliti. Adakah betul2 hensem atau tidak. Lalu otak memberi impuls balasan. Jawapannya ya dia hensem kerana akhirnya mata dikebil2kan tanda terkejut melihat ciptaan Tuhan itu.

*lariiii

CriticalThinker said...

wah susah nak buat robot ada retina, conjuctiva, titik buta, otak, dsb. minta tolong doc la camtuh.

dia hensem kan.. lagi sorang tu? hahaha..

n a r d indie winkie said...

uiks.. nak cipta robot ke?? walopon tak brape nak fhm tapi good luck la ek..

Ainul Arina Madhiah said...

tapikan kalau macam tu, kena tambah banyak gland la kat badan dia supaya ada bukti berperasaan. contoh tear gland utk menangis, pastu salivary gland bila dia lapar, pastu gland peluh bila dia takut ke apa ke... wahaha.. mana nak simpan segala bekalan air dalam gland tu? *garu kepala*

dah siap, kasi saya free satu! =P

pemikir lapuk said...

bdak2 baru kenal tk siapa ni rambo? hehehehe

CriticalThinker said...

nard, ini cuma satu pengongsian maklumat sulit kerajaan uhuhu

chinul, oh lain cara fikir medic dengan mechy.. concern saye adalah rasa sayang, kasihan, dan mengenang budi setakat ini ecewah!

pemikir lapuk, itu kena buat dokumentari dalam tivi pendidikan la nanti.. hihi

l.i.f.e said...

kamu ada apa2 eh sama itu rambo?

Chi Am said...

apa2 itu sukar nak dijawab. kami cancerian. kami lelaki. kami degree same. kami ensem? hahah
.
.
tapi die datang umah aku, kasih sayng mak aku lebih kat di pulak. itu bisa membuat aku jeles. sekian.

Diana said...

salam salam^^
ty sbb sudi drop kat blog sy..
btw sy da be ur followers^o^

fathiyyah said...

erk,berteknologi nya entry ni..tk paham sgt! tak mcm ainul yang faham betul nampaknya..

Chi Am said...

diana, wasalam. terima kasih diana rafar huh? :)

fathiyyah, tak bteknologi mane pon huhu.. ainul memang la best student kan..

Ainul Arina Madhiah said...

pastu tadi tersedak, ada yang menyebut rupanya... best student la sangat saya nih.. mana ada skrg ni macam tu.. tapi moga ayat kamu jadi doa.. aminnn... ^_^

p/s: macam nak kasi dia rasa kasihan? apa detector dia? cepat2 bocorkan rahsia.. =P

fathiyyah said...

okeh bro! sy sudah faham bila 3 kali baca..
hahaha

ainul:sy amin kan doa utk awak ainul

chi am said...

chinul, kamu pasti boleh.. minta tuhan tolong selalu.. :)

fathiyyah, sudah paham ya.. oke murid2 sekarang baca lagi empat belas kali sampai ingat pulak.. hihih

ab said...

:)

chi am said...

?

Maryam Abu Ahmad said...

terbayang terminator.. hari tu tv ada tayang terminator 3 kot. entah.

cipta robot ada perasaan? uh, saya nampak sesuatu yang dahsyat!

AkiM said...

projek baru ape nih..?? perlu tukang welding2 pape x..??

chi am said...

maryam, itu memang dasyat, satu cabaran pada semua scientist dan researcher luar sana.

akim, setakat ni belom lagi, tapi pape aku roger ko? 6G lepas tak ni? ",)....

Rambo said...

hi. my name is Rambo and u r.....?

xxfanaxx said...

aritu i dating ngn awek u!
[saje je nk blagak]
hahahaha~!

arsaili said...

salam..pernah bertanya akan org yg penglihatan kerna brain tumor. Selepas pengsan dari sakit kepala yg teramat, bila dia sedar..dia tidak dpt melihat..cuma cahaya....as time goes by...cahaya pun semakin hilang...kegelapan menghimpit dari masa ke semasa...sedih sungguh!

Why not hasil kan mata robot yg bole diguna oleh blind ppl...

chi am said...

rambo, hi i am Am. as cute as cj7 wiwiwi

fana, hih sonok demo bejale deyh? ;)

arsaili, itu idea yang menarek.. future research.

Ainul Arina Madhiah said...

terima kasih kawan-kawan.. ^_^

miss fateen said...

jgn lupe amik kad ucpan kat blog faten yek :)

Inah said...

camne nak buzz encik?

chi am said...

chinul, sama2 kawan.

miss faten, timekasih faten! :)

inah, tegur2 la nanti kalu terjumpe.. jarang p sane lately huhu..