Thursday, December 4, 2008

Hampir ke sana..

Berikut adalah rentetan peristiwa dalam menangani kegilaan aku masa ini. Minat benda ini dari tahun lepas lagi. Tapi Khamis lepas, mula sebut benda ini. Baca forum, review dan sebagainya apa sahaja berkenaan benda ini. Jumaat dapat email menyatakan barangan yang ditempah itu telah pun dipos dari Melbourne. Sabtu Ahad Isnin Selasa gila bayang..

Rabu, cukup bersemangat datang office, mahu run simulation hari ini. Kena belajar teori berkenaan software untuk projek mendatang. 1720 petang sudah keluar graf macam-macam. Pening. Bagaimana mahu validate result ini, kalau bukan dengan eksperimen? Future research.

Dapat SMS dari rakan: “Be, enjin dah sampai”. Excited. Malam kira-kira 2100 lebih baru sampai rumah. Singgah rumah terbuka rakan, pinjam tool bagai. Balik sangat letih.

Khamis (hari ini) tidak ke office. Tolong hantar rakan ke lapangan terbang. Oh.. seronoknya pulang ke Malaysia

Menjelang petang, sudah sampai tahap ini.

Handle bar belum ada. Mahu buat satu basikal Chopper 50CC! Pengisian di masa release..

Ini lagi satu idea yang aku baru terfikir, tidak lama kemudian sudah ada dipasarkan. Selalu macam tu. Aku yang lambat.

Dulu enjin jenis ini, pakai start tangan. Pull engine. Aku berimaginasi, nanti aku ingin design satu system clutch. Auto start. Sedang pada kelajuan malar, lepaskan clutch, system enjin hidup lalu terus nikmati perjalanan siar-siar anda. Sedar-sedar sekarang, enjin jenis ini sudah banyak dipasaran.

*

Tak sabar beli handle Chopper dan buat sedikit modifikasi untuk ekzos.. *tunggu rajin bila-bila

29 comments:

Rambo said...

lu memang ini yang gua kenal. Pulang malaysia bgtau gua, gua nk kirim barang.

Nini Marini said...

ooh,ini ke bndanya yang awak gila2kan tu?hurm..

nak tanya,beskal ni buleh terbang eh? kalau buleh,saye nak order satu tau!!

=p

CriticalThinker said...

Rambo, inilah gua yang sama.. oke nanti roger.

NiniMarini, terbang itu sukar tahu. dulu pernah design UAV. naseb baik jadi. *kalau google nama penuh nanti keluar report UAV tu hihi

Ainul Arina Madhiah said...

owh.. ini rupanyaaa... boleh tahan.. lepas ni bolehlah main lumba pecut basikal dan harley davidson.. =P lepas ni chiam kenalah lebih ekspress sket supaya tak terlepas lagi..

AkiM said...

dude, kalau sudah berjaya nnt bikin 1 lagi aku nak beli...senang nak bawak pergi kerja..

jatbee said...

bley letak turbine xbro? kalo xleyh pon mivec ke vtec pon ok je kot..huhu..pos bwk mai sini sket, nak cuba try test gk..:D

CriticalThinker said...

ainularina, itulah chinul.. nak kena cepat sikit lagi..

akim, jadi yang ini.. best sket. tak perlu roadtax. *benci membayar cukai

jatbee, bukan taknak buat. takut laju sangat nanti tayar belakang potong tayar depan pulak hahaha

Maryam Abu Ahmad said...

ini slow sikit dr motosikal ke ape?
tapi lagi ringan kan? :D

Inah said...

nak bawak benda ni pi uni ke incik am?? waahh..salute la..

kem said...

i wish i can have brain like u
:)

CriticalThinker said...

Maryam, sekarang ni lagi slow dari motosikal la. tapi lepas dimodify ekzos letak cone dan bearing, carburetor nak polish, sprocket belakang kecik, mungkin lebih perform.

Inah, siar-siar sini-sini je inah ui..

Kem, i wish u ll be having the brain better than mine. *wink

en_me said...

ammvoiii, kreatif sungguh n rajinnyerrr kamu..

CriticalThinker said...

tadela inche me.. syampu aje. :)

fathiyyah said...

huiyooo.tu apa tu bro? basikal enjin eh? kalau lumba lawan naik kapcai,sape lagi laju? hihi

maju nyaaa kat sana..kat mesir ni,nk nampak basikal yang lawa skit pon susah

Inah said...

crabbing next week la incik am :P

Mak Su said...

teringat kat basikal anak saya yang dah kempis tayarnya :(

CriticalThinker said...

fathiyyah, o ye? sane naek ape agaknya.. bas? tram? train? kereta? cab? gajah?

inah, waa.. penuh aktiviti anda ini ya!

mak su, alahai sian anak puan.. mari saya bawa jalan2.. taknak die kot.. lagi best naik kereta katenye.. huhu

Nadia Yuna said...

sangatlah kreatip!

** ade projek barui jgn lupe ajak saya join! wahhh. cam terer jek =p

Nadia Yuna said...

oh typo!

** baru

pink_butterfly said...

enchek C.T, jum exchange link!

l.i.f.e said...

tentu laku kat tempat2 yg jam memanjang
pstt...kalau hujan, basah. apa kata tambah payung...ngeeee :D

A.i.m.i said...

ooo ini ke brg dok gila tu. (ceh, mcm thu je. haha)
menarik2. hehe

akirasuri said...

Menonton fhoto ini.. Tiba-tiba terasa nak naik basikal untuk membakar lemak-lemak saya yang tersayang.. Hahak!

Slmt menunggang, ingatlah orang yang tersayang.. Hehe!

CriticalThinker said...

nadya, boleh2.. nanti kalu ada projek kita runding lain. *wink

pink_butterfly, dah exchange dah pon.

life, ini bukan untuk tunggangan harian.. di petang yang tenang dengan angin sayup2 sangat sesuai.

aimi, memang ni la dia.

akirasuri, jom bakar sama2.. ni da banyak ni. *tunjuk perut

ihsan_huhu said...

fuh.. lu mmg smart, beskal pon smart

buatkan aku road bike <7kg sebijik!

Dani Izwan zainol said...

bai! biar betul lu bikin moto nih?
kental tu!

CriticalThinker said...

ihsan, enjin dan petrol dah >6kg..

DaniIzwanZainol, wawawa selamat datang!

arsaili said...

salam..apa aktiviti raya nanti?

CriticalThinker said...

smayang raye.. menziarahi rakan-rakan (yg buat open house hahaha).. bersalam2an.. bermaaf2an.. *sambil ponteng tak pergi office.