Saturday, December 6, 2008

Masalah dan kejayaan..

Jumaat, pagi-pagi disapa bos no 2. sembang-sembang di meja aku. Tanya itu ini, to make clear my vision. Sekarang sudah start belajar numerical analysis.. cuba buktikan satu equation ini.. start dari atas, stuck. Undur dari bawah, stuck. Lost in the middle. Petang pening-penig dah tengok screen.. balik. Mood kurang baik. Kena hon pon nak marah. Sampai rumah godek-godek kegilaan. Head block nampak macam renggang. Ketatkan lagi sikit lah! Ktak! Memang best. Head screw dah patah satu.. harap-harap tidak leaking. *aku ni memang feveret mematah, meng’loose’ dan merosakkan barang. Sabo je le yop!

Sabtu pergi crabbing jam 3 pagi. Sampai Moonta Bay jam 6 lebih.. cantek. Air tengah nak naik… crabbing tools, fishing rods.. semua set up. Baling jerat masing-masing. Total belas-belas ekor ketam *tak banyak sangat, belum musim. Banyak yang kecik-kecik di release ke laut semula. Seekor sotong.. seekor ikan selar kuning.. dan seekor jerung sekolah @ school shark! Sepanjang pengalaman aku sebagai nelayan muda, ini pertama kali dapat ikan jerung (dalam gambar). Jerung sesat masuk ke dalam perangkap ketam kepunyaan pasangan pengantin baru dalam trip kali ini. Saiz.. 40cm lebih kurang.. Di port ini memang dibenarkan mandi manda.. tapi hanya di dalam kawasan berjaring. Tapi tak gila pula aku nak mandi kat situ! *terfikir ikan jerung sebesar mana yang mampu menyerang manusia.

Jerung pon dilepas semula ke laut. Petang, cherry picking. Malam, makan hasil tangkapan beramai-ramai di rumah rakan, lalu pulang ke rumah.

Ahad, pagi-pagi sendirian pergi ke Port Adelaide. Beli handle chopper. Tunggu kawan bangun tak bangun-bangun sampai lepas zohor. Letih berjalan semalam agaknya. Balik rumah pasang handle. Mix 2t dengan petrol 1:16. Detect masalah 1: petrol tank leaking. Takpe abaikan sekejap. *mesti dah terover ketatkan hari tu

Check carby needle. Cantek. Setting gear. Fit throttle. Brakes. Oil filter. Fit wiring. Emergency stop switch and etc.

Ride bicycle ini slow-slow kayuh. Kasi chain semua ngam. Pump carby. Choke. Ride laju-laju dan lepas clutch. Trrrrrrrrrrr.. its working. Ride puluh meter.. trrrrrr… brppp.. enjin mati. Try on lagi dah tak boleh. Confirmed! Head leaking. Balik bukak head. Nak remove burned gasket. Replace screw yang patah tuh. Masalah 2: screw boleh cari. Gasket aluminium ni mane nak cari?

Dah malas. Kemas garage. Masuk umah nak mandi sembahyang zohor tulis blog.

*mission:

1) to release my mind – completed

2) to run basikal berenjin – completed

3) to sembahyang – belum lagi! Oke, by for now.. salam.

12 comments:

Inah said...

ohh..satu hari nanti ajar saya crabbing yea :)

Maryam Abu Ahmad said...

bestnya~

oh! hari ni puasa.. relaks juga.. :)

Sarah Mohd Shukor said...

Ha. Gi semayang Yop.

*Life kat sana totally different dengan kat sini.

Selamat Hari Raya Haji Yop.

en_me said...

gi larr sembahyang.. salam aidiladha incik am itteww..

jatbee said...

selamat hari raya haji am!..sy nak book kamu jadi mekanik part time utk subaru STi sy nnt ok!..kita bikin kaw2 keta tu nnt!...agak2 bley tapau maserrati ok la tu..ngeh3.haa lg satu nk power lg meh sini aa kita winter fishing, best woo :D

CriticalThinker said...

Inah, ade rezeki insyaAllah..

Maryam, puasa? oh bagusnya..

Sarah, iye.. saye da smayang da yong..

Encik Me, selamat ari raye aji jugak.

Jatbee, owh bulih2.. aku nak usik2 camshaft je dulu.. kalu enjin power camtu..

A.i.m.i said...

selamat ari raya aji. =D

hasil tangkapan jerung tu yg menarik tu. apsal x bela? haha.

CriticalThinker said...

ish.. nak kasi makan ape? sendirik pon cukup2 makan jer.. hahaha

arsaili said...

salam..raya di perantauan eyy?

Mazlee Mazalan said...

selamat hari raya bro... apesal dilepaskan je school shark tu... bela la.. taruk dalam aquarium... haha... bape ko nak jual beskal tu? haha

isuzu_aizu said...

salam encik am. bloghopping dan terjumpe blog ko nih. heheh. slmt hari raye bro. slmt berjaya dgn basikal berenjin tuh ye :D

CriticalThinker said...

arsaili, gitu le ghope nye yop..

mazlee, gua saje2 bikin ini beskal.. isi mase buhsan..

isuzu_aizu, weis.. selamat datang puan..