Wednesday, April 21, 2010

satu satu kosong satu space kosong satu satu kosong.. ulang lagi

Computer belakang buat hal. Tiga ratus giga bytes hard disk penuh. Tak apa. Transfer sembilan puluh gig ke external hard disk sendiri. Langsung dah nak penuh external hard disk peribadi seratus dua puluh gig.

Satu simulasi sudah saiz puluh-puluh giga. Pengsan.

Dua tiga hari lepas sudah beli hard disk satu poin lima tera gig. Tak cukup jugak tau cakap apa.

Computer dengan hard disk tiga ratus gig yang dah penuh itu, RAM nya dua puluh empat gig. Laptop ayam ini dua gig sahaja. Sedang pula computer opis lagi satu yang tidak laju itu pon dua gig juga. Nak run pon tak mampu.

Bagaimana solusinya jika RAM dua puluh empat gig pun tidak cukup? Mahu upgrade lagi? Jadi berapa?

.
.

Mati.

15 comments:

dewajiwa said...

mak aih. 24gb untuk RAM.
solution: beli RAM gred tinggi macam RAMBUS atau RAID RAM atau apa apa yang lagi superior. heheh.

mamai said...

jadikan dia sampai cukup

cikgu_math said...

CM punya hanya 1 gig saja.....
jauhnya perbezaannya ....

matadore said...

beli lagi komputer sampai takde ruang nak letak.

laki cikgu kimia said...

dewajiwa, aduuu duit laie...

mamai, seperti?

CM, tengok keperluan jugak kan CM..

matadore, tak solve jugak nanti..

Rembo said...

relax dulu. main game pinball yang lu suke dulu tu. apa nama dia? gua dah lupa.

laki cikgu kimia said...

F**kin Domesh! nama pemberian oleh Jeli. :D

n@m@n said...

tanya Ramlah RAM

ieda_asm said...

apa yang diisi tu sampai tak muat? adeh

laki cikgu kimia said...

naman, aduh parah.. nak kena tanya Farah plak ke naman haha..

ieda, kerja simulasi. berat sungguh la..

aida said...

besaq sungguh simulation .. nak run tu ada berbunyi-bunyi ak..tambah parah kalau hang je..

ihsan_huhu said...

fuih nih hd besar ramlah ram pon mcm xckop gk nih

CIKGU ZAM said...

salam,eeemmmmmmm tak kisah asalkan cukup hehe

DrSam said...

teringat lihat satu hitech dokumentari TV - ada idea buat virtual storage kat awan - endless!

laki cikgu kimia said...

aida, kalau hang lama sangat memang Ctrl alt delete jer.. :P

esan, zaiton sameon kot..

cikgu zam, tak tau berapa baru cukup.

DrSam, huih jimat ruang gak nanti heheh