Saturday, October 3, 2009

Rugi betul gua tak tau cakap cina

Gua bajet semangat raya gua kekal sampai sebulan. Macam tak je.

Mula-mula sampai Ipoh. Gua memang semangat abis. Mana-mana gua pergi pakai baju raya. Bank ke. Pasaraya ke. Naik kereta ke. Naik moto ke. Selamba. Awek-awek seberang jalan senyum-senyum tengok gua.

Oke gua perasan. Naseb baik gua tak tayang N-Kad gua. Owh maju betul. Gua dah ada Kad Nikah sekarang. Tak perlu bawak surat nikah gi jalan-jalan.

Gua akui. Memang gua n bini gua selalu disalah ertikan sebagai pasangan muda yang hangat bercinta. Jalan pegang-pegang tangan. Usik mengusik. Tak salah romantik sampai tua kan. Kredit untuk Cikgu kimia kerana sentiasa nampak muda. Gua? Macam bapak budak kot. Owh peroot..

Gua ditegur sorang mamat baru nih. Member lame gua. Die sambung belajar kat Ipoh katanya. Muda banyak budak ni berbanding gua. Die kenal gua masa gua giat berSkating di Parit Raja suatu masa dulu. Tapi malangnye, die hanya mengenali gua dengan nama “Bro”. Apa kes! Last gua ingat gua jumpa dia kat JB, gua tak ingat sangat, Plaza mana. Masa tu die ni tengah lepak-lepak pakai topi style Koboi. Gua baru abis time kerja, pon jalan-jalan pakai coverall putih lagi. Budak Johor memang pandai bergaya. Tak percaya tanya Rambo. Nasihat gua pada Syahril sebelum berpisah, “Teruskan menjadi manusia cemerlang!” “InsyaAllah,” jawab beliau.

Terkesan gua dengan sorang anak Dato nih. Lu kenal gua. Saje je taknak tegur gua. Gua baru nak tegur, lu blah laju-laju plak. Ape lu ingat lu hensem sangat!

Gua sedar kebelakangan ni pakaian gua mirip orang kaya Ipoh. Seluar steng dengan baju pagoda. Style what? Kat Ipoh ni selalu sangat kalau Cina tersasul cakap Cina dengan gua. Gua gemuk sangat kot. Adik gua kata gua lagi putih kalu gua gemok. Gua prefer sedikit sawo sebenarnya.

Gua lebih senang berbahasa Singlish. Takdelah orang asik nak cakap Melayu je dengan gua. Gua cuba jogging balik baru-baru nih. Tak senang jugak. Tercabar dengan amoi gemok yang pintas gua lantas gua pecut laju-laju. Sudahnya, gua penat, sambung main bola. Geng-geng bola gua kat Padang Polo masih syok beraya lagi masa tu. Gua join golongan non-malay nih. Satu Malaysia! Gua sorang je Melayu kot. Yang gua pelik apasal diorang tak speaking plak dengan gua nih. Atau gua speaking memang ayat buku?

Teringat gua masa kat Phuket ritu. Gua join budak-budak tempatan main Beach Soccer. Layan jugak. Walaupon diorang tak tahu speaking. Tapi gaya tangan tunjuk best it upon sudah memadai.

Tak baiklah racist-racist ni kan kawan-kawan..

p/s: Gua dengan Cikgu Kimia ni dekat Teluk Batik Resort. Service? Ten Star! Over a hundred lah...

8 comments:

Nadia Yuna said...
This comment has been removed by the author.
n@m@n said...

mcm tu la jugak ngan aku ngan wife..


org duk temgok je..

ingat bebudak lagi kot..

sampai dh ada isi pun org tengok jgk..hoho

ihsan_huhu said...

aiseh amoi gemok pon nk amik ati ke?

mmg dh tahap berbahaya dh ko nih

piNky LuCiA said...

waa.. diet la bro.. hehehe

Rambo said...

lama lagi kat mesia?

baju jet aku mana?

aida said...

rumah aku pernah kene aim dan ala2 diserbu oleh org surau..en suami pulak tgh work out..peluh2 kuar rumah..suspens je..

wah gi teluk batik..kim slm tok aku..

yginsaf4 said...

fuyohh, ten star tewww..

laki cikgu kimia said...

naman, kalu gua da lepuk skali dah huhu

esan, tercabar jiwa MUDA gua ni tau..

pinky, sahaja aku.. *pasang niat siap

bo, xlama dah.. yg u sori sesangat bro.. x jumpa. nnt gua usahakan lg.

aida, work out? walaweyh.. isu2..

en me, kira one over ten je.. sedih.