Wednesday, August 26, 2009

Esok yang cerah..

0025, waktu Tanah Temasik.

“Saiton dujane sunggoh la tenet ni!” jeritan amarah gua. Asal malam je tenet ni jadi weng.

Oh ya. Gua da setel present tadi. Standard la, gua bajet doploh minit die suruh shorten pulak. End up, gua speaking style Raju originally from India yang baru gua kenal tadi.

Beberapa hipotesis awal telah gua listkan tentang ahli persidangan kali ini. Dari bangsa sendiri sampai ke bangsa lain. Melayu prefer tidur kalau tak paham. Jetlag, ok lah, alasan. India kalu sorang-sorang dia senyap je. Kalu dengan laki ngan laki pon tak banyak bunyi. Tapi kalau laki ngan pompan, siap. Gelak tawa bagai menari keriangan begolek di taman bunga. Panas gua. Cina, kalu die cerita macam hebat, layanan je. Dia suka. Mat Saleh menten, pakai kot jugak, dalam hall takpe la, kat luar tu kan panas..

Ade sorang ni dari Canada tak silap gua asik tanya gua: sorang present brape minit. Dia ingat gua ni kalkulator bergerak ke hape. Sambutan hangat n takde sapa plak yang nak tolak peluang perkenalkan diri, present kat depan pasal projek masing-masing. So masa presentation depends on the number of presenter in one session.

Persidangan kali ini banyak jugak kaum Hawa. Gua berniat menghasut Cikgu Kimia mengupgrade tahap pendidikan beliau. Jaga dia.

Gua kalu orang pandang tinggi sangat. Gua segan jugak. Kawan-kawan persidangan, panggil nama biasa-biasa je dah la. Ish blushing gua tau... 

Oh malam ni gua nak tido lambat cadangnya. Esok siang rehat duk lepak hotel ni je. Malam Cikgu Kimia sampai. Sian bini gua, Khamis abis kursus induksi nak terus datang Singapore. Nak merasa jalan-jalan kat Singapore katanya. Layankan.. sebab gua sayang bini gua nih..

Berat badan gua dah turun sebenarnya. Cis betul telahan gua. Penimbang berat kat umah gua tu dah rosak. Gua timbang tadi sebelum jama’ takhir asar-zohor lepas present. Aritu siap sakit-sakit badan gua buat sit up.

Gua rasa makanan paling sedap di dunia adalah makanan dalam Singapore Airline itu hari. Tak ah. Gua puasa. Tak makan pon. Tapi gaya Mat Saleh sebelah gua ni makan buat gua telan air liur sambil menggengggam erat kedua belah tangan ini. Huh!

Gua sembang ngan sorang mamat ni tadi. Tengok progress dia buat semangat gua berkobar-kobar! Gua suka bersaing secara sihat nih! Saing bahasa tengganu: kawan, bahasa johor: bersama-sama, bahasa melayu: ntah! kamus dewan gua tak bawak. Gua tak pecaye wikiwiki ni sangat..

Lepas abis minggu ni, siap! Gua nak berusaha bersungguh-sungguh! Bos gua kata satu hari nanti gua akan jadi sama atau lebih hebat dari depa. Bos-bos semua, lu orang jaga, gua tengah nak jadi hebat nih!

15 comments:

balqissy said...

tiba2 qissy cuak.
balqissy=bos(kecik)

sekian.

p/s: hahaha

eyena said...

waaa tepuk tangan semua!!!

dah habis jugak 10 minit i mengeja entry ni lelaju.. sure mcm u buat present tadi.. yang mcm mamat india tu..

grrr.. haha.. uit rajin2 p buat contest kat my blog tau.. ngee buktikan kehebatan kat i.. bos baru u.. ngeee

pijah@hakuna said...

aku tgk mat salleh kat luar tu cem xckop baju je pon

SuFy said...

wargh..hehe..hurm, mat salleh tu nk tunjuk terer..hehe..xdela...

slmt berpose..:-p

n@m@n said...

owh..cikgu kimia dah abes induksi..cian dalam pose eh..hoho..dia ngaja kt mana..BTW..jgn lupa murtabak singapore yang gua pesan..hahahaha..dulu mak bapak gua pergi Singapore shopping..katanya barang sana murah..gua ditinggalkan di Johor umah mak sedara...huwaaaa,,,

laki cikgu kimia said...

balqissy, bos kecik ek? haha gua baru perasan

eyena, panjangkan? bila idea gua membuak2..

pijah, itu minah saleh la.. eh salehah..

sufy, selamat puan selamat..

naman, beliau ngaja kat perak.. err gua segan nak gtau detail.. huuuu

DrSam said...

Tahniah kerana berjaya berkongsi dan melontarkan idea keluar dari kotak minda. Mat saleh ni kadang-kadang NAMPAK aje terer, tapi hampeh je sebenarnya.

kalau rasa tak cukup dan tak puas buat persembahan, boleh ke Speaker's corner meluahkan perasaan :)

laki cikgu kimia said...

DrSam.. kes3 bernas2. luahkan je doc! :D

Nadia Yuna said...

Incik am:
berkobar2 saya bace entri incik am neh. huhu. Menambahkan semangat saya nk masok belajaq bulan 12 ni. kalau ada rezeki. insyaallah =)

** selamat berpuasa bersama isteri. huhu **

** sorry ye atas kejarangan meninggal komen. =) **

syahbandar87 said...

salam..knp x letak chatbox..papepun slmt menyambut ramadhan..salam persahabatan
:)

yginsaf4 said...

hebat macam datok dr fadzilah bilang.. ehehe, keep it up bro

arsaili said...

salam...wahhh bagusnya..Malaysia Boleh!...saya bila present bab ckp omputih tu la yg buat rasa nerveous...tapi sebenarnya itu bukan halangan...pernah gi persidangan ada org ni siap ada translator lagi sebab tak reti ckp omputih..at least la we can

laki cikgu kimia said...

nadia, wah bagusnye awak!

shah, chatbox? akan saya pertimbangkan hihii

en me, tq encik!

arsaili, Malaysia Boleh! Yeeeha!

piNky LuCiA said...

singapore cantik tak? teringin nak pg.. :P

laki cikgu kimia said...

kat tempat keje dulu banyak machine n kapal je, area Tuas n Sembawang. ritu p kat Chinatown n Havelock, boleh tahan cantik jugak kecinaannyer.. heh!