Tuesday, November 11, 2008

Teka-teki bahasa melayu..

Itu hari aku teringat akan satu perkataan melayu hebat.. STRUKTUR.

Aku rasa ini satu-satunya perkataan melayu yang pakai enam konsonan dan dua vocal.. ke ada lagi? Sila beritahu cepat supaya aku tak dimalukan semasa bagi teka-teki ini pada cucu-cucu aku nanti.

Itu saja.

**

Aku pernah kasi satu teka teki suatu masa dahulu.. Hadiah lumayan ditawarkan, tarikh tutup penyertaan selepas tiga hari. Tiada jawapan betul atau hampir tepat diutarakan.

Seorang nelayan mendayung sampan ke tengah lautan. Sedar-sedar nelayan ini mati dihempap sesuatu dari langit (hint: terjatuh dari kapal terbang). Apakah benda tersebut?

Aku yakin walau aku buka soalan ini sampai dua ratus tiga puluh satu hari selepas tahun depan pun, nescaya tiada siapa yang dapat menjawab dengan betul. Yakin. Cubalah.. jangan tengok ans kat bawah dulu.

Ans: piano *gaya Imuda. Piirah! belom ape-ape da tengok jawapan..

18 comments:

Sarah Mohd Shukor said...

heh, ngape pulak piano? bukan sy sengaja nak terus tgk jawapan kt bawah tu tp mana ada bawaaaah sgt pun. mmg betul2 lepas ayat tu terus awk letak jawapannya sape suruh. huhu.

p/s: awk la blogger pertama yg sy kenal yg paling kerap bertukar2 profile picture n description 'about me' tu.

Ainul Arina Madhiah said...

betul3... baru nak terfikir jawapan dia gajah ke almari ke apa ke tetiba dah terrrnampak piano kat situ. lain kali taruk jauh sikit.. kat profile ke..

Ainul Arina Madhiah said...

aha~ baru ternampak profile baru tu.. Incik Am ya? tukar sket boleh? kasi lagi shortform ---> ChiAm ... ! Nice2.. (^_^)Y

p/s: klu nk tahu, nama yang kamu selalu panggil saya tu berasal dari perkataan yang sama tapi takdelah incik cuma cik.. so shortform of Cik Ainul dapatla nama yang pelik itu..

ciKenit said...

piano pe lak ni?
celah mane lak piano bleh nek kapatebang?
cemane lak piano tu bleh jato?
pintu kapatebang tu tak kuat ke?
haih...
terlalu banyak soklan nak di utara kan...
tapi penat ah nak naep.
huhu.
:p

Sarah Mohd Shukor said...

Cikenit, sy rasa sy tau apa dia akan jawab: ikut suka sy la nak bg jawapannya apa2pun

=p

jatbee said...

mantap2..mesti ade org shipping piano tu..dlm flight xdak air cond, lpas tu nak rasa angin sket bukak tingkap, tgk2 piano jatuh..hahaha..cool2

anyway, sbb apa superman pakai baju ketat?haaa jwb2

CritiCalThinKer said...

sarahshukor, kalau saye letak ans tu jauh kat bawah, rase2 anda boleh menjawab dengan betulkah? ngeh3

ainularina, same la jugak dik oi.. sebab saye tau anda semua tidak akan dapat menjawab dengan betul, takyah la nak simpan2 ans tu.. hihi

cikenit, jawapan tu memang piano, tak pernah diubah2.. cuma takde sesape yang terfikir mase tuh.. kuakuakua

jatbee, baju ketat kerana beliau itu mengikut kata hati.. disamping dapat mengurangkan geseran flapping dan membolehkan keberkesanan aerodinamik.. pulak dah! mane aku tau! spiderman dengan superman bukan ngam pon! *ade ke dak2 pompan sini kate muke aku macam pelakon citer spiderman kahkahkah perasan!

Sarah Mohd Shukor said...

hehe. jwpn soalan aizat tu sng je. dia pakai baju jd ketat sbb baju dia saiz S. hohoho~

kema said...
This comment has been removed by the author.
kema said...

woi..ko slh strategi..
ko patut bg tau teka-teki psl piano tu dulu..

1st teka-teki:
ada kapal terbang ni..dlm tu ada penumpang2, ayam itik piano baju tikar getah etc..ttbe plane tu jd berat..so dorg kene buang certain bnda utk make sure plane tu xterhempas..soalan dia, mnde ape yg dorg buang dr plane?

jwpn: piano (klo org argue kenapa lak piano?? ko jwb a.."sukati aku a..teka teki aku.." klo dorg bising gak, ko lempang je muka dorg laju2..)

2nd teka-teki: bru la ko bg teka teki sampan tu..bru la ade kesinambungan,,,synchronization bak kata org kg aku..hahaha

paham?
:)

kema said...

oh..btw,hy enchek AM!
hahaha.
itu la..aku dh lama rasa panggilan CT tu cm jambu je..dh la muka kau mmg jambu..
wewittt~
nk otograph bleh?
hahaha ^_^v

CritiCalThinKer said...

kema, ni sape author sebenarnye nih.. aku pangkah jugak budak kema ni kang, Plagiarisme! sebenarnya aku kurang suke perkataan jambu itu.. nsem, seksi, macus bergaya adalah digalakkan ngoahaha!

kema said...

oh.sorry.
:(

CritiCalThinKer said...

alahai kema sori naik lori la hahaha no worries.. no biggie.. :)

Diana said...

aaaa keliru >.<"
salam salam
saje lalu bace teka teki
tp smpi skang teka2 xdpt2T_T
sy da add ur link at my bloggies
hope u do same too^-^

CritiCalThinKer said...

wslm diana, selamat datang.. hati-hati di sebalik itu.. heheh.

Nadia Yuna said...

Nape lak tetibe piano. pening. =p

** saye terbayang jawapan lain. selamat x jawab =p

CritiCalThinKer said...

heheh, nadia is a next..