Friday, October 3, 2008

Tahun Kedua Raya..

Ini adalah rumah terbuka.. jemputlah masuk.. nampak memang macam tiada berpenghuni.. tapi ada, betul..

Haa.. jemput.. cuba buat macam rumah anda sendiri..

Haa.. buka kasut tu.. susun baik-baik.. jalan terus, belok kanan..

Yang ada tempat lap kaki tu bilik air.. jadi pandai-pandai layan diri anda..

Jalan dulu.. terus.. toilet di situ.. depan washing machine itu sahaja..

Mari lepaking di ruang tamu.. makan-makan apa yang ada..
Tapi.. sebentar.. oh iyaa.. ini dapur..

Eh duduk lah dulu.. ON sahaja tv itu.. maaf tv kecil.. jarang nonton tv di dining.. dipersila layan PS2 jika mahu..

Meja makan itu.. ada biskut.. mahu kuih raya? Sekejap..

Atau mahu lebih santai di luar? Bagus juga.. sap kok lu..

Abaikan towel dan boxer itu.. tiada manusia sebesar itu lagi di rumah ini..

Ini stadium mini depan rumah.. tempat sepak-sepak release tension..

Jadi hari raya yang mulia itu, disambut dengan sembahyang raya dipagi hari, open house ditengahari.. petang?

Petang, layan mesin rumput depan rumah dan juga stadium mini itu!
Malam baru sambung makan-makan..


*

Sudah 2 tahun.. raya tahun lepas masuk kelas sahaja.. tiada apa..
Tahun ini? Bermula September lepas, asyik baca, baca, baca..

Ku seru dikau.. idea....

7 comments:

Sarah Mohd Shukor said...

salam critical thinker.

nak tak nak sy kena cakap jgk yg rumah awak memang cantik. lagi tepatnya, paling kurang, pelajar2 di sana ada peluang duduk di luar, menyewa rumah yg semestinya jauh lebih selesa drpd tinggal di hostel. kami di sini? hostel adalah satu2nya pilihan. na tinggal di luar tu mmg boleh tp sewa tersangatlah mahal dan kalau dpt yg sederhana harganya, i wont be fully furnished like the 1 u have there n the size is like a double hostel room only. sound crap right? but this is the truth. walaupun raya awak di sana tak semeriah di tempat2 lain (im not sure where exactly u are, maybe adelaide n maybe melbourne), but which such a nice housing condition u have there, kita patut bersyukur kan. awak bersyukur dgn keadaan hidup yg selesa n bg sy pula bersyukur sbb kehidupan di sini (n raya di sini) berbunga-bunga. hehe. ok. seru idea datang. sy seakan dh jadi pengunjung tetap blog ni.

p/s: sy ada sepupu di NSW. kalau ni thn kedua awak beraya di sana, mungkin dia junior awak setahun kot.

frH said...

xde org dtg raya umah ke?
xde pakaian raya ke?
xde ketupat raya ke?
saba ye

CritiCalThinKer said...

sarah syukor, terima kasih memuji, terima kasih mengunjungi..

frh, semua soalan anda itu jawapannya, ADA.. tapi ya, perasan itu beda amat..

nkecik said...

mane open house ko? kerek syot x dtg raye umah aku >:p

dulu umah ko ade rezu..... T_T

eamy said...

sedihnye~

Nadia Yuna said...

cantiknyeeeee rumah! tu ha. Toilet paling mengancam! cantik sungguhlaaaa. huhu. kagums kagums! =p

CritiCalThinKer said...

nkecik, dulu lain sekarang lainn.. yang tinggal semua 'abang2'je huhu

eamy, ala xmao la.. isk..

nadiayuna, tapi toilet tu takde paip air.. ha?