Monday, January 18, 2010

Baca bukan 'Batcha'..

Hidup ini terlalu banyak pemboleh ubah. Silap selangkah boleh terpesong jauh. Tapi setiap pesongan boleh dikorelasikan dengan parameter konstan sebenarnya. Parameter konstan ini kita dapat dari pengalaman hidup seharian. Sendiri atau milik orang lain.

Seperti contohnya tersalah kata membawa binasa. Ikut hati mati. Binasa dan mati ini sebenarnya ada banyak definasinya. Suatu keadaan yang sangat teruk misalnya. ‘Matilah aku kali ini’. Walau sebenarnya tidaklah sampai menghembuskan nafas terakhir. Hanya metafora.

Jadi tahap mati atau binasa ini tadi bergantung kepada berapa efisyen parameter konstan kita tadi. Untuk mengurangkan sudut pesongan dari sebab tersalah memilih pemboleh ubah dalam hidup.

Andai kita tersilap langkah, terlepas cakap, ter’ enter’ atau apa saja jenis kesilapan, jangan terlalu gusar. Pasti ada parameter konstan yang terbaik.



Selain ‘Belajar dari kesilapan’perlu juga belajar ‘cara cover setelah membuat kesilapan’.
p/s: variables and constant parameter terlalu banyak dalam projek kali ini menyebabkan gua rasa mahu muntah!

11 comments:

IRIS said...

Part cara cover selepas buat kesalahan tu menarik Am.

btw, saya dah kawan baik ngan Cikgu Kimia tau. Hehehe

pink_butterfly said...

waahh, dlm entry blog pn siap ber'variable lagik...

hebatt!

mamai said...

pembolehubah yang tak berubah boleh guna pakai tak

ihsan_huhu said...

pemboleh ubah nih sume aku dh xpaham dh.

laki cikgu kimia said...

iris, kawan baik? owh.. :P

yan, gua sudah pening..

mamai, itu kan namanya konstan?

esan, ko pegi belaja pasal tulang sana!

Nadia Yuna said...
This comment has been removed by a blog administrator.
xiiinam said...

Kat sini ada Restoren Ahmad Batcha!






Restoren mamak punya....

laki cikgu kimia said...
This comment has been removed by the author.
laki cikgu kimia said...

xiinam, mamak? rindunya air tangan muuuu!!! eeuuuwww hahaha

n@m@n said...

sampai kesudah students sains xleh kenal variable.heh

laki cikgu kimia said...

harap2 student dapat lebih paham lepas ni. :P