Saturday, October 11, 2008

Sejenak aku berpaling..

Hari ni hari rehat yang kesekian kalinya.. rasa ingin santai ini antara wasilah kepada penghasilan post kali ini.. berikut adalah satu coretan yang telah di published dalam bloglama, tetapi telah ditarik siarannya.. dengan sebab yang aku sendiri tidak ingat sudah.. senyum sendiri aku hayati zaman itu.. gaya bahasanya memang lain sama sekali..

Nikmatilah..

Aku pindah masuk kampung.. mase tu umo 5 taun x silap, aku grad kt tabika menglembu.. pastu further kat Tadika Kuala Dipang… ong kg aku sbut kodipang.. bes aku blaja kat situ, pg2 tok aku anta nek vespa ijau plat penang.. aku ske dok depan, bdiri kt depan tu main angin.. aku ske bdiri n blari.. lam keta pon kalu p mane2 aku xske duduk.. berdiri kat tgh2 tu.. lain mcm gak tebiat aku time kecik2.. blari plak, kalu p mane mane, mane de aku jalan slow2, summapun lari.. kira kalu aku x blari tu maknenyer kaki aku x sehat la tu, luke ke teseliuh ke.. habit la kalu masuk umah tu.. lari n buang sliper tu secara oto je, mane tplanting siper ntah! Kkdg tplanting masuk umah, mlenting arwah opah aku.. tp die ttp syg aku.. mase aku slalu sakit pale stat dajah 1 die la tempat aku slalu bmanje.. makpak kje..

ooo.. rupenyer mata aku kurg baek, kne pake spek.. rabun.. ak ade satu prangai pelik: slalu asyik dengan teknologi.. aku dok kaji pasal cahaya la hape la.. so dok tgok tv dekat2 la.. dok suluh mata ngan torchlight la.. jahanam le mata.. haih.. (xkira aku dok buat bot polisterin pakai moto letrik, sistem lampu brek basikal, hape22 lagi la).. so, stat dajah dua aku pakai spek.. seingat aku, dlm stahun tu 3 4 spek aku tuka2, bukan pe asik patah je.. aku yg ganaz sgt, ade skali tuh, nk panjat pokok.. aku ingat; letak kt bwh la spek ni, kalo bwk ms pnjat kang jatuh pth lak lagi.. letak la kt bawah.. satu lagi tebiat kurang bijak aku mase kecik dlu, naik pandai panjat pelan2, turun plak nak cepat.. selambe je aku terjun, prap! Mak ai, atas spek gue.. hish bijak tol anak mat amin ni.. ehehe.. smpai skang ni total da belas2 kali aku tuka spek..

Jah 3 (aku stat main bola under 12), bes btol bleh p skolah pake baju biase je.. tapi study aku menten je.. jah 4 aku men hoki plak, em pastu gdebuk! Skali gue dpt no 3 dlm klas, gile jatuh result gue.. ingat lagi, mase rehearsal mjls penyampaian adiah, gue x pi pun amik adiah, layan emo dalam toilet.. kecik2 pon gua da pandai emo2 ni senonyer..ekeke.. so tu la result aku yg plg xbes skali, dpt skali no 3.. jah 6 upsr, result pon x la baguh sgt.. abis, org nk peksa aku dok sbok nak pi stadium men hoki.. ape kejadahnyer.. mak marah aku.. uhuhu..

Jah 6 ni, aku ligat sket, name je ketua pngawas.. cam ketua pgganas je makcik kantin aku kate.. ehehe.. besa la aku kan Azroy.. uih dlu, aku pon nak jd cam faizal usin tu.. nek scrambler study tepi jalan, pastu jd bes student! Ekeke.. de satu malam ni ade joget lambak kt kg aku ni, biase la kalu ade org kawin biase ade la.. baik nyer, aku rayau2 malam tu jupe akak gue.. ha ang pi mane.. ang isap rokok ye, kaklong x ngaku ang adik kalu ang isap rokok! Gle keras ayat akak gue! Tapi akak aku pon 13 thn, ckp mane de pk.. timasih long, angah stil x mokok gi smpi skang.. saje je ungkit kisah 2 kat along baru2 ni, senyum je die mntk maap.. ang mmg bes r long..

Lepas upsr, aku masuk skolah biase.. gile ah klas A tuu.. die ikut result exm yg conductd by dt school mase regstration.. dia ckap akan pggl name stat dr yg highest mark, pastu buat baris.. uiyo! Name gue 1st ekeleh da tentu aku dpt exemption x amik test tu, sbb demam.. mybe die tgok result upsr kot.. sume yg kagum kat aku sbg satu2nye mlayu among the top 10 dlm klas A… rupenyer tertipu.. sbulan gak la aku blaja kt skolah tu.. pagi2 panjat bas skolah, ngorat awek kg sblh.. (aweq mase tadika aku dlu sbnanye) la ni anak 2 dah kawin ngan member skampung gue.. pastu aku masuk skolah asrama kt ipoh, form one second intake.. terer gak la aku mid year exam ok.. final masih ok.. fom 2 masuk class pandai.. x lame pastuh.. rusak! Susun bku tgi2 ats meja tido! A ah da tentu jadi pandai! Fom 3 aku masuk klas kureng terer.. pmr aku pon ala2.. seb bek bleh further fom 4 kt skolah tuhh.. mmule aku dpt ofer klas pat snawi ke ape la name dia aku x ingat, tp klas aliran ugame la.. adu laa.. aku nk masuk klas sains.. time tu la aku rase aku da matang sket, so wat keptusan ngan yakinnyer.. juper PK skolah wat rayuan.. aku dpt msuk klas sains, menten top 8 smpi spm.. spm pon x hebat sgt la.. ala-ala je..

Lepas spm, aku balik duduk kampung (skola menengah, family ak pindah umah kt ipoh), mcm2 kje aku wat.. tercelen ngan akak gue sena nyer.. die straight A, gue? Bengkang bengkok sket ehehe.. tp bezanya, die.. sumenyer fully sponsored, aku plak segan ngan makpak nak mintak2 duit ni.. jadi mekanik la (mase ni ak stat apply sume teori2 modification yg aku reka n kacip @ catch up point2 racing dari otai2 kampung), jual beger la, jual baju la, keje kilang laa.. aku tipu spm aku fail, pastu mntak kje kilang.. jahat tol.. kenangan jual beger: aku tgu uncle aku x sampai2, aku drive lori die balik umah sendiri.. lesen xde, pastu 1st time bwk! Kekeke slambe je abang ni.. akibatnyer, mase bawak keta mak aku, putus cable handbrake keta mak aku aku wat, tu la blaja dlu naik lori, naik keta mak aku plak sume lembut. Ehehehe..

Aku masuk U plak.. nak amik degree tros ni.. cuak gak, bleh ke ni.. k la, aku aku regster masuk u kt jhr, aku x smpai lagi moto aku da smpi nek ktapi.. pak aku bli mto RG.. suh wat p klas, bkn mrempit! Mkasih bah.. (pak aku asik highlight xleh men snuker n bowling je mase blaja, die kate ktagih.. so aku x main la.. sampei da kje baru la ngenal bende2 ni sume.. tp yg eran tu die x ckp plak jgn berlumbe ekeke) sem satu, suci lagi mto aku.. sem 2 da gatal2 sket tgn ni.. aku xpndai sgt enjin 2t ni.. seb bek ade kwn2.. tp xbes la mto 2t, bkn jiwe aku la.. aku bwk honda bullet 7 series upgraded version dr kampung.. udah aku dok main mto plak sampai la sem 4, ntah da bape kali xsiden pon aku x ingat, aku serik dah! Bukan la sbab xcden 2.. result da jatuh bwh 3 point.. da.. da.. cukup2! Aku stop.. aku dok pulun study balik, doa aku; etlis dpt dekan skali n grad nnti etlis 3.1.. ek eleh.. mmg dpt la.. pastu aku dok eran apsal aku x doa tgi2.. 3.19 max aku dpt.. pun camtu, aku syukur pd tuhan, tuhan sayang aku.. alhamdulillah..

Grad.. sbulan.. itvw sana sni.. 2 bln.. itw.. 3 bln.. baru dpt rentak.. stat intw yg ke4, sume success.. belas2 itvw kalu x silap total.. udoh le pening teman nk pilih mane 1.. gue pilih tanah temasik sdn bhd.. gue stat mid 2005 till end 2006.. ting tong ting tong (maleh nak cite la pasal kje).. aku tuka tmpt kje, bajet nk tuka propesen kje kt BP, skali xdpt da.. aku da ilang experience itvw kje hohoho.. so aku smbg propesen yg dlu, kje kt ipoh.. start early 2007. Survivor.. (pon maleh nak cite..maybe next time) Tp sbb mtlamat aku ni nk tuka propesen, aku apply kt Utara.. dpt! Stlh blaja dari ksilapan.. bes gak kje kt ipoh ni, tp bos kuat pusing la.. aku da kompem tp die x kasi surat lg pon.. stelah kmpem dpt kt utara tu, aku resign! Antar fax je 24 hrs notice, tulis tangan lak tu.. on the dot! Bleh gak la, aku pefom 300k pojek siap kasi die.. haih.. bos gue yg berkire..

Skang ni dok umah merancang masa dpn.. saje je aku nulih pjg2 kt sni mnunjukkan btape free nyer aku.. lately, aku dapat rasakan tuhan da sgt2 banyak mnolong aku.. alhamdulillah.. byk yg aku nak; aku usaha, aku doa, aku dapat.. dengan keizinanNya.. n satu lagi.. ak nak sambung study!

Hah! Sape yg x daftar pemilih.. p la daftar.. tanggungjawab pada negare tu.. aku br pegi satu kursus kesedaran , brkesan laa.. arini abis, soknye aku p register sbg pemilih.. da tlepas skali ngundi..

k bye, c u in da nex episod! -FIN-


Aku ini memang suka mengenang kisah silam.. Oh ya! ada satu moral yang mahu dikongsikan di sini.. JADILAH DIRI SENDIRI! menonton Michael Scoffield dalam Prison Break menarik minat untuk aku berambut pendek.. hasilnya.. hish.. x cute lah!

9 comments:

Sarah Mohd Shukor said...

hockey player = sama.
berspect sejak drjah 2 = sama.
berbelas kali tukar n asyik patah = sama.
pernah patah sebab terpijak lepas terjun pokok = sama!!!

huhu.

rambut pendek tu kan kemas. dah tua-tua gini, tak main la cute-cute dah :p

CritiCalThinKer said...

sarah shukor, banyak pula yang sama ya.. jadi kamu ini lasak juga! Apa tua dan cute tidak boleh sekali? Oh jadi aku belum tua! :p

Sarah Mohd Shukor said...

Allahu Akbar. perasan amat =p kalo gitu, sy ni budak sekolah lagi la ye. haha.

p/s: sy sudah linkkan blog hitam ini ke blog putih itu. mekasih :D

Rambo said...

hah! get bald again?!!

aida said...

susun buku tinggi2..pastu tido..ade tak org dtg luku pale ni? hehe..standard mkn nasik kawah..sbb tu ngantuk.. eh..yeke..

CritiCalThinKer said...

rambo, what to say.. and here i am..

aida, bunyi anda seperti berpengalaman pula lagaknya.. apakah..

A.i.m.i said...

adoimakkk..panjang pulak entry. seb baik abih baca ni ha. buku stadi pulak tak abih2. huahaha.

Nadia Yuna said...

sungguh lasak ini olang! heh.

CritiCalThinKer said...

aimi, blog sebagai selingan kerja tu saya rase sangat bagus la kan?

nadiayuna, biase aje nadia.. ngee..