Saturday, May 16, 2009

Lilin

Masa berkabung tamat. Sebab adalah dirahsiakan.

Hari ini Hari Guru. Hari yang dikhususkan sebagai suatu penghormatan kepada para pendidik. Semua termasuk pensyarah universiti, pengajar teknikal, cikgu sekolah. Semua sekali.

Aku sangat kagum dengan cikgu sekolah. Semua jenis budak dia ajar. Bakal menteri, bakal doktor, jurutera, tukang angkut sampah, mat rempit, penagih dadah. Semua.

Senang sikit kot nak ajar budak U (aku agak la) sebab boleh dikatakan semua yang masuk U adalah yang terpilih. Baka yang bagus la orang kata. Walau ada yang masuk pakai kabel. Itu lain cerita.

Aku kagum jugak dengan seorang cikgu ni. Cikgu Kimia. Baru kahwin. Sanggup tinggal berjauhan dengan suami. Sebab sekarang kena mengajar budak form 5. Jadi kata dia, tunggu lepas budak SPM baru dia nak ikut laki dia. Tunggu kompom kerja, itu cerita lain.

Jadi, Cikgu Kimia. Selamat Hari Guru.

Cikgu-cikgu yang ajar subjek lain dan yang bukan baru kahwin dan bukan tinggal jauh dari suami dan juga bukan perempuan. Pun aku ucapkan: Selamat Hari Guru.

Kami sayang cikgu!

16 comments:

fathiyyah said...

Selamat Hari Guru!

Saya tahu,cikgu kimia tu pasti tabah dan sangat kuat orangnya

cikgu_math said...

selamat hari guru kepada cikgu kimia...
mulianya hati cikgu kimia kerana meletakkan harapan dan kejayaan pelajarnya ditempat teratas...
dan lebih mulia hati laki cikgu kimia kerana sanggup berpisah dan berjauhan dengan cikgu kimia demi pengorbanan seorang guru!

aida said...

slmt hari guru wat cikgu kimia!!
beliau pasti tabah dan seorang guru yang bakal melahirkan anak didik yang berguna...anak sendiri itu juga akan lebih pasti..insyaAllah..kudos cikgu kimia

nkecik said...

heyhey sayang nye kat cikgu dia =D

epi hari guru wife am!

Maryam Abu Ahmad said...

cikgu kimia, teruslah mendidik anak bangsa! :) nanti didik anak sendiri pulak...

ps: antara subjek kritikal zaman sekolah ialah kimia. mujur masuk u juga walaupun kimia k.o

pink_butterfly said...

slamat ari guru bwat cekgu kimia....


tabahnya dia, snggup bjauhan ngn suami...ngeh3~


ucapan bwat suami beliau, jangan bsedih.

sekian.

Pewaris Reformasi said...

gua dah tau. lu berkabung sbb cikgu kimia tak jadi pegi australia utk waktu terdekat ni.

sabar jerla, takde anak murid dia nak kenyit mata kat dia..inai kat jari merah lagi dan dia x buang pun cincin yg kau bagi.

org kata absent can makes heart...ah, sambung sendiri boleh? hehe

laki cikgu kimia said...

fathiyyah, betul thiya.. saya juga kagum.

cikgu_math, oh terharunya cikgu.. selamat hari guru CM.

aida, inssyaAllah Aida. Ma sya Allah.

laki cikgu kimia said...

n, oish musti!

maryam, maryam kamu murah rezeki!

yan, wish kamu pada cikgu kimia harap dapat dikabulkan tuhan.

amin, telahan kamu tersasar.. agak jauh sebenarnye huhu

Pewaris Reformasi said...

tettt....potong sepuluh markah!

laki cikgu kimia said...

amin, lek ar.. potong 10 ade lg 90.. A jugak what.. hihih

xxfanaxx said...

aku cikgu ape?

ihsan_huhu said...

time nih plak nk puji lebey2..

dlu time skola kje kutuk cikgu je

hahahhaa

laki cikgu kimia said...

ntah la.. mungkin aku sudah berubah? aku rase la hahha

banat @ saffa @ hazwani said...

terasa brbangga betul even hanya cikgu to be. eh2, lamnya tak mjenguk2 blog rakan2.bnyk sgt entry baru.rasa mcm bukan blog CT je (saja pakai CT), sebab CT yg dulu mcm tak selalu update

laki cikgu kimia said...

oh blog ct itu jarang update ya hiih